Kuues nädal: WIPO intellektuaalomandimudel

Rahvusvahelise Intellektuaalomandi Organisatsiooni (WIPO) intellektuaalomandi õigused on digitaalmaailmas üks olulisemaid komponenete. Minu arvates autoriõiguse komponent töötab praegu väga hästi (välja arvatud autori surma juhtum). See kaitseb originaalseid kreatiivseid töid, julgustab loojaid tootmist jätkama ja on suhteliselt hästi välja kujunenud, mis muudab selle kasutamise lihtsamaks.

Ometi tundub mulle, et tööstusdisainiõigused nõuavad põhjalikumat muudatust. Need kaitsevad toote välimuse esteetilisi ja funktsionaalseid aspekte, nagu kuju, muster või värv. Samas võivad nad ka liiga piirata tarbija valiku ja pidurdada konkurentsi. Näiteks tööstusdisainilahenduse õigused kehtivad sageli pikema aja jooksul, mis võib innovatsiooni aeglustada.

Nutitelefonifirmad on patenteerinud põhifunktsioonid, nagu näiteks Apple’s swipe-to-unlock, mis tegi konkurentide jaoks sarnaste toodete loomise keeruliseks, raskendades seega innovatsiooni selles valdkonnas. Nende probleemide lahendamiseks peaks tööstusdisainiõigustel olema piiratud kaitseperioodid ja selgemad kriteeriumid selle kohta, mida saab patenteerida. Ettevõtted võiksid kasutada ka alternatiivseid kaitsevorme, näiteks ärisaladusi või muid asju, mis konkurentsi nii palju ei piira. Arvan, et seega oleks kasu nii loojatele kui ka tarbijatele.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started