Seitsmes nädal: Litsentsi valimine

Tänapäeval tarkvaraarenduses on litsentsid üliolulised, kuna need määravad, kuidas tarkvara saab kasutada, muuta ja levitada. Praegu eksisteerivad erinevaid litsentse, millest igaühel on oma plussid ja miinused. Räägime lühidalt kolmest kõige populaarsemast tarkvaralitsentsist.

  • End User License Agreements (EULA) on tarnijate ja kasutajate vahelised tarkvaralepingud. Need kaitsevad müüjaid seaduslikult ja neid saab kohandada vastavalt nende vajadustele. Siiski saavad nad kasutajatel olla suures osas ebamugavad.
  • GNU General Public License (GNU GPL) võimaldab kasutajatel tarkvara vabalt kasutada, muuta ja jagada, kui nad teevad seda sama litsentsi alusel. See ergutab arendajate vahelist koostööd ja takistab ettevõtetel olema liiga ainulaadne. Kuid see pole ideaalne kõigi tarkvaratüüpide jaoks.
  • Berkeley Software Distribution (BSD) – litsents on tasuta tarkvara, mis võimaldab inimestel tarkvara kasutada, muuta ja jagada, kuid nad ei pea oma muudatusi jagama. See on paindlik ja annab inimestele suurema kontrolli oma vara üle. Puuduseks on aga see, et see võib viia patenteeritud tarkvara arenduseni, mis pole kasutajatele vabalt kättesaadav, piirates teiste võimalusi tarkvara täiustada.

Õige litsentsi eelistamine on iga arendaja jaoks oluline otsus ja nõuab projekti eesmärkide ja prioriteetide hoolikat kaalumist.

  • EULA on ideaalne, kui arendaja soovib kaitsta oma intellektuaalomandi õigusi ja piirata oma vastutust ning tarkvara on patenteeritud.
  • GNU GPL sobib kõige paremini neile, kes soovivad panustada open-source community, hoida oma tarkvara vaba ja avatud ning on valmis litsentsitingimusi jõustama.
  • BSD litsents on ka parim arendajatele, kes tahavad panustada open-source’i. Võimaldada suuremat paindlikkust tarkvara kasutamisel ja levitamisel, ilma et nad peaksid liigselt muretsema oma intellektuaalomandi kaitsmise pärast.

Väärib märkimist, et iga projekti tuleks hinnata individuaalselt. Mõned võivad valida litsentside kombinatsiooni kasutamise, näiteks koodi välgastamine GNU GPL-i alusel, kuid ärilise litsentsimise alternatiivide pakkumine patenteeritud tarkvaraettevõtetele.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started