Kümnes nädal: Eben Mogleni artikkel

Eben Moglen kirjutas artikli “Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright” 1999. aastal, kus ta kirjeldab vaba tarkvara (nagu GNU/Linux) liikumist ja selle mõju autoriõigusele. See seab väljakutse traditsioonilisele autoriõiguse mudelile. Artiklis kirjutab ta, et vaba tarkvara liikumine on “anarhismi triumf” ja et see liikumine on “autoriõiguse surm”. Ta väidab, et autoriõigus on “kunstlik piirang, mis takistab inimestel oma loovust väljendada” ning et vaba tarkvara liikumine on “võitlus autoriõiguse piirangute vastu”.

Artikli avaldamisest möödunud 20 aasta jooksul on vabast tarkvarast saanud suur jõud paljudes eriharudes, sealhulgas pilvandmetöötluses ja mobiilseadmetes. Siiski on autoriõigused endiselt olulised, eriti veebis, kus asju on lihtsam kui kunagi varem kopeerida ja levitada.

Kuigi vaba tarkvara on teinud mõningaid edusamme tehnoloogia demokratiseerimise suunas, ei ole see traditsioonilist ettevõtte mudelit täielikult ümber lükanud. Mõned ettevõtted, nagu Canonical (Ubuntu publisher), on teinud äri vabast tarkvarast, kuid tegutsevad siiski samamoodi nagu teised ettevõtted.

Üldiselt oli Mogleni artiklis enamasti õige vaba tarkvara tõusu ja tehnoloogia demokratiseerumise kohta. Kuid tema ennustus, et autoriõigused surevad, ei ole tõeks saanud ja vaba tarkvara pole ärimaailma täielikult muutnud. Sellegipoolest on vaba tarkvara tänapäeval tehnoloogiatööstuses endiselt oluline tegija ja jätkab selle kujundamist ka tulevikus.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started